Duur: 25 min / 4 personen
PROCESSORMOLEN MET POEDERSCHIJF – MENGER – MAATBEKER (1L)

Hou je ook zo van Aziatische gerechten? Maak dan eens deze Japanse steak van de BBQ. De sappige steak wordt verrijkt met een zelfgemaakte kruidenrub en een pittige wasabimayonaise. Een explosie van umami in je mond en een gerecht dat er ook nog eens prachtig uitziet!

Ingrediënten

Voor de Japanse kruidenrub

» 1 eetlepel zeezout
» 1 theelepel peperkorrels
» 1 theelepel uienpoeder
» 1 theelepel knoflookpoeder
» 1 theelepel sesamzaadjes
» 1 theelepel komijnzaad
» 1 theelepel gemalen koriander
» 1/2 theelepel chilivlokken
» 1/2 theelepel gember

Voor de wasabimayonaise

» 1 ei
» 300 ml zonnebloemolie
» 3 eetlepels wasabi
» 1 eetlepel witte wijnazijn
» 1/2 theelepel Franse mosterd (fijn)
» peper en zout

Voor de Japanse steak

» 600 g biefstuk aan één stuk
» 2 knoflookteentjes
» 1 rode peper
» 1 eetlepel furikake
» 1 lente-ui
» paar cressen
» olijfolie
» zonnebloemolie
» peper en zout

Bereiding
  1. Begin met het maken van de Japanse kruidenrub. Doe hiervoor alle kruiden in de processormolen en leg de poederschijf erin. Zet de bamix® op de processormolen en maal de kruiden fijn.
  2. Maak de wasabimayonaise door het ei, de zonnebloemolie, de wasabi, witte wijnazijn en Franse mosterd in de maatbeker te doen. Steek de menger op de bamix®, zet de bamix® op de bodem van de beker en laat hem draaien op eerste snelheid. Laat de bamix® op de bodem staan tot er rond de voet een dikke massa ontstaat. Schakel nu naar de tweede snelheid en beweeg naar boven terwijl je langzaam op de massa duwt. Ga daarna nog een paar keer op en neer in de maatbeker zodat alle olie volledig gemengd is.
  3. Breng de wasabimayonaise op smaak met peper en zout. Eventueel kun je nog meer wasabi toevoegen, maar dat is hoe pittig je de mayonaise zelf wenst. Zet de wasabimayonaise apart. Je kunt de maatbeker afsluiten met de deksel en zo zeker nog één week in de koelkast bewaren.
  4. Laat het vlees op temperatuur komen. Steek de barbecue aan en verwarm tot een temperatuur van 200 graden.
  5. Dep het vlees droog, vet het goed in met olijfolie en verdeel de kruidenrub vervolgens over het vlees. Grill het vlees op de barbecue twee minuten aan beide kanten. Haal van de barbecue en laat vijf minuten in aluminiumfolie rusten.
  6. Maak in de tussentijd de gefrituurde knoflook door de knoflook in dunne plakjes te snijden. Zet een koekenpan met een flinke laag zonnebloemolie op het vuur op hoog vuur. Frituur de plakjes knoflook hierin totdat deze krokant en goudbruin zijn geworden. Haal ze met een keukenspaan uit de pan en laat op een bord met wat keukenpapier uitlekken.
  7. Snijd de rode peper in dunne plakjes, de lente-ui in dunne ringen en het vlees in dunne plakken. Verdeel het vlees over een mooi bord. Doe wat dotjes van de wasabimayonaise op het vlees. Garneer de Japanse steak van de BBQ met de gefrituurde knoflook, rode peper en lente-ui. Bestrooi met wat furikake en maak af met wat cressen.